Filmajánló – Azonosság

Mai filmünk egy nagyon jó kis thriller. A műfaj kedvelői valószínűleg ismerni fogják ezt a filmet, aki viszont nem, épp itt az ideje hogy megismerkedjen vele.

Azonosság

identity-poster

Adott egy csapatnyi ember, akinek látszólag semmi közük nincs egymáshoz. Azonban a sors mégis úgy hozza, hogy egy rövid -vagy éppen hosszabb?- időre össze legyenek zárva egy isten háta mögötti kis motelben. Tudni illik ugyanis, hogy a nagy esőzés elönti az utakat, így se előre, se hátra. A főszereplő John Cusack, aki egy sofőrt játszik, ám karakterén látszódik, nem ez volt egész életében a foglalkozása, van benne valami titokzatos. Egy hírességet szállít, és ekkor szenvednek balesetet egy házaspárral, és a kisfiúkkal. Így térnek be ők öten a motelba, ahol még találkoznak egy fiatal párral, egy csinos hölggyel, és egy nyomozóval, valamint a foglyával. Jelen van még természetesen a motel recepciósa is. Miután mindenki befutott, el is kezdődik a történet – ez eddig csak a felvezetés volt. Kezdjük látni, hogy mindegyik szereplőnek van valami titkolnivalója, illetve mindegyikük egy rejtélyekkel teli karakter. A legtöbb emberről nem derül ki minden, mert az eddig nyugodt -ez persze teljesen nem igaz- történéseket megszakítja valami: történik egy gyilkosság, majd még egy, majd még egy, és így tovább. Ha egy egyszerű krimiről lenne szó, azt mondhatnám, hogy a gyilkos egy, a motelben ragadt emberek közül. Viszont mivel egy nagyon jó kis thrillerről van szó, ezt nem tudom kijelenti – sokunk nagy örömére.
A színészek úgyérzem megütik azt a szintet, mikoris az alakítás nem von a film élvezeti egységéből. John Cusack az én véleményem szerint egy jó színész, ő hozza is a maga megszokott formáját, és a többiekkel sincs gondom. A cselekményvezetés is megfelelő, dramaturgiailag is jól össze van téve ez a kis filmecske. A műfajra jellemző feszültségfaktor pedig a film egészében olyan szinten van, hogy ne unatkozzunk, ne terelődjön el a figyelmünk. Az utolsó jelenet(ek), a film lezárása, magyarázata pedig szerintem pazar. Mint a legtöbb filmben, egy-két klisé itt is található, de ezek száma egyáltalán nem kimagasló.
Összességében egy nagyon korrekt filmről van szó. Ajánlom ezt azoknak, akik valami újra vágynak, a sok látványfilm után, azoknak, akik kicsit agyalni is szeretnek néha, azoknak, akik kicsit rettegni is akarnak, hétvégére, és hétköznapra is. Egyre viszont felhívnám a figyelmet, hogy a filmre oda kell figyelni, úgyhogy egy fárasztó nap után inkább ne tegyük be, arra vannak más fajta filmek. (Valamikor már olyanokról is írok Nektek, ígérem!)

Vélemény, hozzászólás?