Filmajánló – Karácsonyi lidércnyomás

Ismét elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor is nem a saját filmajánlónkat tesszük közzé, hanem egy kedves olvasónk munkáját szeretnénk megosztani veletek. (Előző munkáját ITT megtaláljátok. ) A választás Tim Burton egyik klasszikusa. Mindenképp megéri elolvasni!

Karácsonyi lidércnyomás (The night before christmas)

karacsonyi.lidercnyomas

Tim Burtont senkinek sem kell bemutatni, és talán jelen ajánló alanyát sem, hiszen Burton első és egyben talán legkultikusabb alkotásáról van szó. Bár az 1993-as filmet nem ő rendezte, de a történet és a figurák mind az ő képzeletének szüleményei: 1982-ben íródott verse, és a hozzá tartozó rajzai szolgálták a stop-motion technikával készült, mára legendássá vált zenés mese alapjait.
Történetünk Halloween városában játszódik, ahol – mint az a nevéből is sejthető – az év 365 napja az rémület éjszakája körül forog. Amint az ünnep véget ér, máris kezdődnek az előkészületek a jövő évi rémisztgetésre. Éppen ebbe a körforgásba un bele főhősünk, Rosszcsont Jack, a tökkirály, és miközben bánatosan dalolva magányos sétát tesz az eredőben, különös helyre téved: egy bejáratot talál egy idegen, furcsa városkába, ahol Halloween városhoz hasonlóan minden egyetlen ünnep, a karácsony körül forog. Jacket azonnal magával ragadja az újdonság varázsa, és hamarosan el is határozza, hogy idén leveszi a kövér, piros ruhás öreg válláról az ajándékosztás terhét, helyette pedig ő maga rendezi meg a karácsonyt, lidérces városkájának segítségével. Persze mint sejthető, ezt a maguk sajátságos módján próbálják megtenni, amiből aztán semmi jó nem sül ki…
A Karácsonyi lidércnyomást a többi Burton filmhez hasonlóan nehéz egy műfajba skatulyázni: egyszerre aranyos és bizarr, vicces és drámai, mese és horror. A filmet remek hangulata mellett a Tim Burton állandó zeneszerzője, Danny Elfman által komponált 20 dal viszi el a hátán, melyet mind a szereplők adnak elő. Ráadásként 2008-ban meglepően jó minőségű magyar szinkron is készült a filmhez, illetve korrekt magyar feliratozás a dalokhoz (félreértés ne essen, a dalok továbbra is az eredeti nyelven csendülnek fel, csak a párbeszédek lettek magyarok).
A Karácsonyi lidércnyomás azon kevés filmek közé sorolható, amelyeket nem a történetük, hanem a hangulatuk miatt lehet szeretni, és pont ettől válnak többszörösen újranézhetővé. A karácsony még több mint egy hónap, de addig is egy álmos, novemberi vasárnap délutánra kitűnő kikapcsolódás lehet, akár egyedül, akár társaságban, amolyan ünnepi előhangolónak. De persze a későbbi ünnepi pihenésre, vagy sürgés-forgásra is nagyszerű választás ez a remek kis rémmese.

Vélemény, hozzászólás?