Kolmanskop – Szellemváros a sivatagban

A déli féltekén, a Namíb-sivatagban, egész pontosan Namíbia déli részén, található egy város. Egy város,  ami hajdanán dicsfényben úszott, ám mostanra egy árva lélek sem lakik a házak falai között. Mai cikkünk egy afrikai szellemváros, Kolmanskop történetét mutatja be nektek.

A XX. sz. elején, német telepesek jöttek ide, akik nem mást, mint gyémántot találtak ezen a helyen. Rengeteg gyémánt lapult ezen a területen, így sok család telepedett itt le. A sok drágakőnek köszönhetően az első bányászok nem kevés vagyonhoz jutottak, így Kolmanskopot egy akkori német kisváros arcára tudták formálni. Építettek a kórháztól kezdve az iskolán keresztül, a színházon át, a kaszinóig sokféle épületet. De még röntgen-állomás, jéggyár, sőt mi több, Afrika első villamosa is itt épült meg.

Majd úgy 40 évvel később az 50’es években a gyémánt kezdett elfogyni, így a város is hanyatlásnak indult. Az utolsó emberek 1954-ben hagyták el végleg ezt, a mostanra már csak turisztikai gyémántbányát. A turisták, akik ide merészkednek, a sivatag viszontagságainak köszönhetően, térdig érő homokban sétálhatnak ebben a szellemvárosban.

Vélemény, hozzászólás?