Pénteki filmajánló – A katona

Üdv Mindenkinek! Ismét elérkezett a péntek- habár ez nem a hét utolsó munkanapja, mert sokaknak szombaton is dolgozni/tanulni kell menni-, ami azt jelenti, hogy filmajánlóval készültünk nektek. Nem rég az egyik bejegyzésemben azt írtam, hogy ritkán fogok akciófilmekről írni, mert nem nagyon nézek ilyet. Nos, most elérkezett az a pillanat, amikor mégis egy ilyen film lesz a ma este témája. A főszereplőt valószínűleg ismeritek, viszont a most elétek tárt filmjét nem biztos. Kire, és mire gondolok? Nézzük!

A katona (Da bing xiao jiang)

Ebben a filmben a főszereplő nem más, mint Jackie Chan. Viszont ne egy olyan akció- vígjátékot képzeljünk el, mint pl. a Csúcsformában-trilógia, esetleg a Londoni csapás. Ez a műve messze felülmúlja ezeket a kicsit komolytalan filmeket. A film dióhéjban arról szól, hogy az ősi Kínában a tartományok hadban állnak egymással. Az egyik ilyen csata alkalmával az eredmény úgymond döntetlen lesz. Csak két túlélő marad. Két ellenség. Az egyikőjük egy magas hadvezér, a másikuk pedig egy közönséges katona. Az utóbbi (Jackie Chan), pedig foglyul ejti a másikat, nagy jutalom reményében. A hadvezér rossz állapotban van, de nem adja könnyen magát, és próbál szabadulni foglyul ejtője karmaiból, ám a mi kis katonánk sem most jött le a bizonyos falvédőről. Így hát elkezdődik az utazás haza, a nagy “kinccsel”. Persze az úton számos akadállyal kell szembenézniük. Ez így eléggé sablonosnak tűnhet, de nem az. Az úton olyan dolgokkal kerülünk szembe, mint az erkölcs, a tisztelet és a becsület. A kérdés persze egész úton az, hogy hazatérve a katona milyen jutalomban fog részesülni, vagy részesül-e egyáltalán? A válasz pedig nagyon érdekes. De hogy mi is az, azt derítsétek ki Ti!
Őszintén szólva, mikor rátaláltam a filmre, nem igazán gondoltam volna, hogy egy ilyen gyöngyszemre bukkanok. Azt hittem, egy szokásos “dzsekicsenes” laza kis filmet találtam, és nem is zavart hogy feliratos a film -bár én imádom eredeti nyelven nézni a filmeket-, mert úgy voltam vele, hogy a látvány lesz a fő mozgatóeleme a filmnek. De kellemeset csalódtam. Úgy vélem egy hétvégi filmezéshez, amikor már elegünk van a bugyuta “hálivudi” filmekből, ez a remekmű tökéletes választás lesz. Jó filmezést mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?