Sorozatajánló – Terápia

Üdvözlünk minden egyes, kettes, de még hármas olvasót is! Sajnáljuk, hogy az utóbbi időben keveset posztoltunk, de ennek megvan az oka, mint az előző filmajánlónkban már írtam. Ezt most nem taglalnám, inkább rátérnék a mai cikkünkre, ami egy sorozatot mutat be nektek. Ha azt mondom, hogy magyar gyártású sorozat, a legtöbb embernek a “Kabátok közt” vagy a “Jók és Rosszak” jut eszébe. Ha megengeditek, azt mondanám, hogy itt nem éppen a minőség, vagy az igényesség a főhangsúly. Viszont vannak igenis komoly magyar sorozatok. Szám szerint én kettőt láttam idáig (persze ennél több is lehet, és remélem is, hogy van, és csak arra vár, hogy megtaláljam!), és az egyikről most szeretnék írni pár sort.

Terápia

Ne ijedjünk meg, a sorozat készítői nem minket akarnak kezelni, a filmfüggőség tünetei miatt. 🙂 A sorozat egy pszichológus mindennapjairól szól, ám nem szokványos módon. 5 történetnek lehetünk szem- és fültanúi. A hétfői páciens Laura, aki magánéleti problémáiról mesél tüzetesen, a szemben ülő Dargay Andrásnak. A középkorú nő nem tudja, mit akar a szerelemtől. Ám András eléggé agyafúrt, és sikerül felszínre hoznia a dolgokat, viszont amit talál, annak nem biztos, hogy mindkét személy örülni fog. Kedden egy új személy érkezik a rendelőbe, aki szimplán egyszeri alkalmat kér, ám lehet, hogy több is elkél majd. Máté egy nagyvállalat legmagasabb embere, aki egyik alkalmazottja halálában ugyan “csak” közvetetten, de részes. Próbál mentséget találni, és felmenteni magát, hogy tiszta legyen a lelkiismerete, de vajon sikerül-e a dolog? Szerdán a tornászlány Zsófi ül a kanapén, akinek csak egy “szakvélemény kell arról, hogy nem ő okozta a balesetét”. A fiatal lány mindkét karja el van törve, így eléggé magatehetetlen. De talán nem ezek a legrosszabb dolgok, amik az életében történtek. Csütörtökön egy házaspár, Petra és Tamás drámájával szembesülhetünk, akik párterápiára járnak. Az adott pillanatban azt szeretnék eldönteni, hogy megtartsák-e születendő gyermeküket vagy sem. Viszont más problémákra is fény derül a beszélgetések alkalmával. Csütörtökön a párterápia után, a doktornál betelik a pohár, így felhívja régi mentorát, Ágnest. Pénteken pedig már megy is hozzá, hogy elmesélje neki mivel is telt be nála az a bizonyos pohár. De lehet, hogy nem minden úgy van, ahogy a pszichológusunk gondolja? A pénteki szupervízió során az ő életébe is betekintést nyerhetünk.
A sorozat különlegességét két dolog adja. Az első az, hogy a párbeszédek egy szobában zajlódnak, és az arcjáték, a gesztusok, az artikuláció és egyéb színészi készségek adják a történet hitelességét. Amit nagyon jól meg is oldottak! A második dolog pedig az, hogy mind az öt szál megállná a helyét külön történetként. Ez is az oka, hogy az HBO minden hétköznap adja ezt a műsort. Tehát ha valaki csak Laura történetét akarná nyomon követni, annak akár elég lenne hétfőnként bekapcsolódni a részekbe (persze a pénteki részen kívül). Viszont ezt nem ajánlanám, mert a sorozat minden egyes része egy kuriózum. A forgatókönyv ugyan adoptálva van, ha jól tudom, egy izraeli sorozat mintájáról, viszont a rendezés, és a színészi munka nélkül mit sem érne, így nem az izraelieké, hanem a magyaroké a siker szerintem. Aki szeretne valami értelmesebb sorozatot, mint a fent említettek, de nem szeretne elragaszkodni a magyar dolgoktól, vagy éppen csak valami izgalmas dolgot keres, annak nyugodt szívvel ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?