Voynich-kézirat

“A Voynich-kéziratot vágod?”- kérdezte tőlem tegnap egy barátom. Mivel nemleges választ adtam erre a kérdésre, kaptam cserébe egy történetet egy könyvről, ami több száz éve készült, ám a mai napig nem tudni, ki írta, és milyen nyelven. Sok mindenről szó van benne, és ha meg tudnánk fejteni a nyelvezetét, talán előrébb kerülne a tudomány sok téren. De miről is van szó pontosan? Lássuk!

A könyv ismeretlen nyelven íródott, így a pontos tartalmát mai napig nem tudják. Viszont a benne található számos ábra egy kicsit talán segít felfedni, miről is íródhatott ez a kézirat. Hat részre bontható, amik nem másak, mint: Herbárium, Asztronómia, Biológia, Kozmológia, Gyógyszerészet, Receptek. Az utolsó kivételével, mindegyik részhez sok kép fűződik, ott viszont csak szövegek, leírások vannak.

Herbárium: Minden oldalon legalább egy, de van ahol két növényről is vannak információk, képek. Egy-két növény, a Gyógyszerészeti témakörből kiragadott növények felnagyított, részletesebb mása.

Asztronómia: Napok, holdak, csillagok ábrái találhatók, ezek némelyike kör alakban van ábrázolva, így elképzelhető, hogy az asztrológiához is köze van ennek a témakörnek. A szimbólumok nőkkel vannak körülvéve. Többségük meztelenül van ábrázolva, és felcímkézett csillagot tartanak.

Biológia: Mint az előző részben, itt is meztelen nők vannak az ábrák középpontjában, akik kádakban fürdenek, amik különös csőhálózatokkal vannak összekötve, és ezek a hálózatok, szerveket ábrázolnak. Itt azonban már több, sűrűbb, folytonos szövegek vannak.

Kozmológia: Ismeretlen természetű kör alakú ábrák találhatóak, melyből az egyik, egy hatoldalas, kihajtható térkép, ahol 9 sziget van, amik utakkal vannak összekötve, de találhatóak még várak, illetve egy vulkán (?) is.

Gyógyszerészet: Egy-egy növényi rész részletesebb rajza, edényekkel, címkékkel. Ugyanakkor leírásokat is tartalmaz ez a rész.

Receptek: Ebben a részben csupán szövegek találhatóak. Rövid bejegyzésekkel, virág-, vagy csillagszerű jelölésekkel ellátva.

A mű keletkezése mindmáig ismeretlen. Körülbelül 230 lapból áll, de ebből feltehetően hiányzik 40 darab. Szerzőjeként még Leonardo da Vinci is meg van nevezve, ám ezt senki sem tudja biztosan. Újabb, radiokarbon kormeghatározás eredményeként, a keletkezését, valahova a 15. század köré teszik a tudósok. Hogy milyen nyelven is íródhatott, senki sem tudja. Sokan próbálkoztak már a megfejtésével, ám eddig hiába. Van, akik szerint csupán csalás az egész, ezért nem lehet megfejteni, mások azt állítják, hogy egy európai nyelven íródott, ám valamiféle rejtjellel kódolták.

Számos hipotézis van a keletkezéséről. Találunk olyat, amiben a könyvet UFO-k írták, és hagyták itt; van ahol a könyvet a jövőből kaptuk, illetve olyan is, amiben -mint már írtam-, csupán csalás az egész. Biztosat persze senki sem tud. Ez a rövid leírás, amit most elétek tártunk, csupán a jéghegy csúcsa annak az információ halmaznak, és rejtélynek, ami a könyv körül kering. Reméljük meghoztuk a kedveteket ahhoz, hogy jobban utána járjatok ennek a dolognak. Az észrevételeiteket kommentekben várjuk. Nagyon érdekel minket, mit gondoltok erről. Főleg, hogy ha tudtok valami pontos információt a könyvről! 😛

Végezetül még néhány kép:

Egy gondolat a “Voynich-kézirat

  1. Azért ez furcsa.
    Tokaji Taricska Márton már megfejtette a kódot, a világ mégis süketnek-vaknak tettetve magát tovább zengi a “megfejthetetlen kézirat” legendát.
    Akkor nem kell a megfejtés? A “rejtély” fenntartása izgalmasabb?

    Largo

Vélemény, hozzászólás?