Bátor, a gyáva kutya

Manapság azt mondják, a retro a divat. Mi a divatot itt a kockagolyónál annyira nem követjük, ám az ízléses dolgokat annál inkább. Ezért is hoztuk létre a Nosztalgia névre hallgató új kategóriánkat. Most következő cikkünknél ne rögtön a ’70-es évekre gondoljunk, hanem csak az ezredforduló elejére. Aki pedig nem ismeri ezt a mesét -igen, egy rajzfilmről van szó-, az kezdje el behozni a lemaradást!

Bátor, a gyáva kutya (Courage, the cowardly dog)

bátor

Történetünk Kiesföldje közepén játszódik egy kis tanyán -legalábbis általában. Itt él Muriel, egy ártatlan, nagyon kedves idős hölgy, férjével, a mindig mogorva Eustace-kal, valamint a kutyájukkal Bátorral. A kis rózsaszín eb, habár a neve nem feltétlenül erről árulkodik, nagyon bátortalan -mint ahogy a cím utal is erre. Viszont ha hölgygazdája védelméről van szó, bármit elkövet azért, hogy megvédje őt. Legyen szó akár természetfeletti dolgokról, vagy csak egy közönséges pszichopata fenyegetéséről, hősünk mindig megtalálja a módját annak, hogy családja és saját életét megmentse a veszélytől. A pikantériája a dolognak, ami egy igazi unikummá teszi, és kiemeli a szokványos rajzfilmek közül ezt a figyelemre méltó alkotást, az a műfaji sajátossága. Ha nem gyerekeknek készült volna, akkor azt mondanám, hogy egy jó thriller-horror dologról van szó. Viszont mivel az akkori fiatal generáció számára volt kitalálva, ez a két dolog kiegészül még egy nagyon sajátos humorral. Az a fajta humor, amit sosem lehet megunni – legyen az illető 12, vagy 22 éves. Ide tartozik pl. a rosszakarók személyisége is: Katz a macska, Szélhápító, Űrcsirke, Fura Fred, Hórémeber, és még sorolhatnám a komolytalanabbnál komolytalanabb gonoszok nevét.
A sorozat egy időtálló klasszikus. Ki ne emlékezne a “Buta kutya, miattad látok rémeket!” hangzású mondatra, amit Eustace számtalanszor vág Bátor fejéhez. Vagy éppen a szarkasztikus számítógépre, aki mindig lenézi hősünket, ám mindenféle vészhelyzetre van megoldása. De akár Muriel személyét is említhetném, aki annyira hiszékeny, és már-már mulya, hogy legtöbbször észre sem veszi, ha éppen életveszélyben van. És persze Bátor ügyetlen mutogatása a közelgő veszélyről is ide tartozik.
Magyarországon az amerikai megjelenéshez képest csupán egyetlen év késéssel, 2000-ben kezdték el vetíteni a Cartoon Netwrok c. gyerekcsatornán ezt a műsort. Akkoriban én még nem igazán nézhettem horror filmeket, így be kellett érjem ezzel. De azt mondom, nem is kell(ett) ennél több. Szinte minden meg volt benne ami szükséges ahhoz, hogy lekössön. Sőt, mindenféle rosszindulat nélkül bátran állítom, hogy sok horror-, és vígjáték készítő lazán vehetne egy kis ihletet ebből a meséből. Legyen az ember akár Bátor, akár Gyáva, könnyedén leülhet megnézni ezt az aranyos ám mégis kicsit félelmetes 4 évados kis szösszenetet.

Vélemény, hozzászólás?