Filmajánló – Éhezők Viadala

A tavalyi év általam egyik legjobban várt regény-adoptációját szeretném most bemutatni nektek. Magasak voltak az elvárásaim e filmmel szemben, de úgy érzem, kétség kívül megkaptam azt, amire vágytam. Ugyan a cím nem erről árulkodik, de nagyon mély tartalma van ennek a remekműnek.

Éhezők viadala (The Hunger Games)

Katniss Everdeen egy olyan világban él, ahol nagy árat kell fizetnie mindenkinek, az ősök múltbéli lázadásáért. A forradalom leverése után, 12 körzet jött létre. Minden évben, mintegy váltságáldozatként 1-1 fiút és lányt kiválasztanak a körzetekből, és egy viadalon kell összemérjék (harci)tudásukat, ahol a végén csak egy maradhat. Katnisst és Peeatat választják ki a 12.körzetből, így nekik kell elmenniük a Capitoliumba, hogy megmérettessenek, és megnyerjék az Éhezők viadalát.
Ez így önmagában nem tűnik annyira jó sztorinak, hogy egy majd’ 150 perces film legyen belőle, és kikerüljön oldalunk falára. Amiért engem nagyon megfogott az legfőképpen az első óra volt, ahol is bemutatják, milyen világ is ez a Panam. Amit kapunk, az nem egy egyszerű futurisztikus világ, hanem inkább egy nagyon mély társadalomkritika. Az éljenző tömeg, a támogatók gyűjtése, a társadalmi/körzet-béli különbségek, az öltözködés, az elkorcsosult stílusirányzat egy olyan egyveleget alkotnak, amit pár évtized múltán nagyon könnyedén el tudnék képzelni a mi világunkban is. A viadal “pruducerei” pedig akár a mi korunkból is származhattak volna. Viszont a párhuzam, és egyben a társadalomkritika az “arénába” belépve sem szakad meg, hanem tovább folytatódik ott is. Nagyon sok elgondolkodtató jelenet van a filmben. Ezeket most nyilván nem részletezem, mert nem szeretnék lelőni semmit. Inkább nézzétek meg Ti!
Csupán az alap sztori nem valami hízelgő, és nem néz ki ígéretes filmnek. De ne ítéljük el a könyvet csupán a borítója alapján! Szerény véleményem szerint megéri végig ülni azt a két és fél órát, mert cserébe kapunk egy remek filmet. Első ránézésre egy egyszerű, közhelyes “hálivudi” kalandfilmnek találhatjuk, ám ennél sokkal többről van szó. Természetesen van egy-két jelenet, ami kiszámítható, de ezek eléggé elenyésző számmal rendelkeznek. Aki megnézte, és tetszett neki ez a történet, annak felhívnám a figyelmét, hogy idén jön a regény-trilógia második része “Catching Fire” címmel.

Vélemény, hozzászólás?