Filmajánló – Batman trilógia

Ha mi lennénk egy milliárdos cég feje, és bármit megkaphatnánk a világon, vajon mi is álruhát öltenénk, hogy felvegyük a harcot a korrupció és a bűn ellen? Még akkor sem, ha a szüleinket a szemünk láttára ölik meg, és rendbe akarjuk tenni a dolgokat, így megbosszulva a szüleink halálát? Nos, legyen bármi is a válasz az elmétekben, a cikkünk főszereplője, Bruce Wayne, pont ilyen cipőben jár. A mai cikkünk a legújabb “Batman sorozat” 3 részét mutatja be nektek.

Batman trilógia

(Nem szeretnék túl sok mindent írni az egyes részekről. Egyrészt, mert nem filmelemzésről szól ez a cikk, másrészt, pedig kicsit hosszú lenne ez a bejegyzés, és a poénokat sem szeretném lelőni…)

Batman: Kezdődik! (Batman Begins)

Ebben a részben, ahogyan a cím is írja, a kezdetekbe nyerünk bepillantást. Gyerekkorában láthatjuk Bruce-t, aki először találkozik a denevérekkel, mikor beesik egy, a birtokon lévő kútba, ahonnan apja, és a komornyik végül kiszedik a kisfiút. Majd láthatjuk azt az ominózus estét is, ami végérvényesen megváltoztatja a fiatal Bruce életét. A milliárdos örökös világgá megy, és itt találkozik egy szektával, az Árnyak Ligájával, akik megtanítják a legapróbb fortélyokra, hogy nagyszerű harcossá váljon. Ez után hazatérve azt tapasztalja, hogy öröksége széthullni látszik, a korrupcióval és bűnnel teli városban, Gotham-ben. Ekkor megelégeli a dolgot, és egy feltaláló, Lucius Fox “kütyüjeinek” segítségével, megalakul Batman. Ekkor Bruce múltjából visszatér egy régi ellensége, akinek a terve nem más, mint megsemmisíteni a várost. Természetesen Batman felveszi a kesztyűt, és egy szuperhőshöz méltóan harcol az ellenség ellen.

Aki nem látta még az első részt, az csak saját felelősségére olvasson tovább!

A sötét lovag (The dark knight)

És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, ahonnan már nem szívesen írnék sokat. Mert itt a cselekmény olyan szinten kiszámíthatatlan, hogy nem szeretnék poénokat, fordulatokat lelőni. Rövid idővel az előző rész után, Batman és Jim Gordon közös erővel tisztítja Gotham utcáit a bűnözőktől. Egy társuk is akad, Harvey Dent személyében, aki az új kerületi ügyész, és ugyanúgy korrupcióellenes, mint két “kollégája”. Ám még egy személy feltűnik a képben: Joker. Aki a Falcone bukása után széthullott bűnszervezeteket összefogásra sarkallja, ugyanis terve nem más, minthogy végérvényesen eltörölje a Föld színéről Batmant.
És innentől nem is nagyon mondanék erről a részről többet, ezeket látni kell, és nem szimpla leírás formájában olvasni.

Aki a Sötét lovagot nem látta, az most tényleg csak saját felelősségre olvasson tovább! 

A sötét lovag: Felemelkedés (The dark knight rises)

8 évvel járunk az után, hogy Batman legyőzte Jokert, majd bűnbak lett, hogy Harvey Dent neve ne legyen sáros. Batmant ekkor látták utoljára. Gotham városa viszont tiszta minden bűntől, a Dent-törvénynek köszönhetően. Ám feltűnik a színen egy bűnöző, Bane, aki egy barbár módszerrel igyekszik tönkretenni Gothamet. A városnak a Sötét lovagra lenne szüksége, de vajon az álarcos igazságosztó is így vélekedik erről? Szerepet kap még a filmben a Macskanő is, aki egyszerre birtokol jó és rossz tulajdonságokat. Talán épp úgy, mint a mi Denevéremberünk?
Nem mondanék erről a részről sem többet, inkább nézzétek meg, Ti magatok!

Nos, az első rész, szerintem nagyon korrekt lett. A korrekt jelző szerintem pont megfelelő ide. Üti azt a szintet, amit egy filmnek kell. És pont. A második rész, engem lehengerelt. A fordulatok, a háttérben megbúvó sugallat, társadalomkritika, egyszerűen félelmetes egyveleget gerjeszt. Joker szerepére pedig Heath Ledgernél jobbat nem igazán találhattak volna. Ez egy nagyon nagy pozitívum volt. A harmadik rész viszont az első kettőnél alacsonyabb színvonalon tanyázik (szerintem). Kicsit kiszámítható, és érzelmektől túlfűtött. Bár csavarok tekintetében ez sem szűkölködik annyira.

Ami viszont nagy pozitívum az egész trilógiára nézve, hogy neves színészeket vonultat fel. Gondolok itt pl. Christian Balere, Joseph Gordon-Levittre, Michael Cainere, Anne Hathawayre, Maggie Gyllenhaalra, Heath Ledgerre, Morgan Freemanre és még sorolhatnám.

Vélemény, hozzászólás?